T. 06 16125699 II info@aanrechtbladenspecialist.nl adres:

T. 06 16125699 II info@aanrechtbladenspecialist.nl

Mulderspark 14, 9351 NR, Leek

cropped Logo DZK werkbladen Aanrechtbladen specialist
kiezen keukenblad vervangen - marmerlook keukenblad kopen

Aanrechtblad kopen van graniet, composiet of kunststof?

Hedendaags heb je keuze uit heel veel verschillende soorten aanrechtbladen. Om de keuze voor jou makkelijker te maken heeft de Aanrechtbladen Specialist de voor- en nadelen van verschillenden type keukenbladen en soorten aanrechtbladen op een rij gezet.

Een aanrechtblad kiezen

Een aanrechtblad kiezen kan een tijdrovende klus zijn. Bovendien leven er veel mythes en fabeltjes rondom de voordelen en nadelen van diverse keukenbladen. Daarom presenteert de Aanrechtbladen Specialist een serie artikelen waarin je alles komt te weten over de voor- en nadelen van aanrechtbladen van composiet, kunststof, graniet (natuursteen) en zelfs beton.

Graniet Keukenblad | De voor- en nadelenGranieten aanrechtblad

Een aanrechtblad van graniet is voor veel mensen het summum van keukenluxe. Eerlijk is eerlijk: een granieten aanrechtblad geeft een keuken ook echt een luxe uitstraling.

Granieten aanrechtblad voordelen

Zoals gezegd is een aanrechtblad van graniet voor 100% een natuurproduct en daarom uniek. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.

Een keukenblad van graniet is, net als composiet, ook stootvast en slijtvast. Doordat het een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad niet snel tekenen van slijtage vertonen.

Granieten aanrechtblad nadelen

Een werkblad van 100% natuurlijk materiaal heeft echter ook zijn beperkingen. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof heeft al bij veel mensen blijvende schade aan hun aanrechtblad veroorzaakt. Ook het unieke karakter van graniet heeft een nadeel: mocht je in een latere fase nog een extra stuk aanrechtblad nodig hebben, dan zal het een lange speurtocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad.

Als gevolg van het gebruik kan je aanrechtblad matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid. Iedereen die gebruik maakt van je aanrecht moet op de hoogte zijn van de do’s en don’ts, wil je jouw aanrechtblad blijvend mooi houden.

composiet keukenblad diresco kopenComposiet aanrechtbladen

Een aanrechtblad van composiet is samengesteld uit diverse materialen en dus niet een 100% natuurproduct. Daardoor is het composiet aanrechtblad iets goedkoper dan een aanrechtblad van graniet.

Composiet aanrechtblad voordelen

Zoals gezegd zijn composiet aanrechtbladen oersterk. Doordat alle graniet- en kwartsstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst, zijn de aanrechtbladen bovendien erg dicht. Dit betekent dat ze niet zomaar water of vocht doorlaten. Een ander voordeel is dat er weinig ruimte is voor schadelijke stoffen om in het aanrechtblad door te dringen. Daardoor zijn de aanrechtbladen ook hygiënisch.

Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig. In tegenstelling tot natuursteen barsten de keukenbladen niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen. Dit betekent dat een keukenblad van composiet krasbestendig, stootvast en slijtvast is en heel lang mee kan gaan.

Ook goed om te weten: composiet werkbladen ‘werken’ niet. Ze kunnen dus alle omstandigheden aan zonder te rekken of te krimpen.

Composiet aanrechtblad nadelen

Ondanks de dichtheid blijken composiet aanrechtbladen namelijk wel gevoelig te zijn voor vlekken. Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden.

Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte. Hoewel de bladen hittebestendig zijn, zorgen hete pannen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Deze zogenaamde thermoshock resulteert in blijvende verkleuringen van het aanrechtblad.

 Betonnen werkblad Betonnen aanrechtbladen

Betonnen aanrechtbladen zijn de toekomst. De bladen zijn trendy en kunnen eenvoudig zelf gemaakt worden. Bovendien zijn de werkbladen van beton keihard. Nadelen hebben ze echter ook: ze zijn zwaar en poreus.

Betonnen aanrechtblad voordelen

Met een betonnen werkblad zorg je voor een eigentijdse én eigenwijze look in de keuken. Omdat beton gegoten wordt, zijn de mogelijkheden in principe eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld de vorm naar eigen inzicht invullen en kiezen voor een geïntegreerde spoelbak.

Bovendien is een keukenblad van beton goedkoper in prijs. Omdat betonnen aanrechtbladen hard, hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze ook nog eens lang mee. Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn. Dat is niet alleen mooi maar ook handig en praktisch.

Betonnen aanrechtblad nadelen

Hoewel betonnen aanrechtbladen goedkoop en duurzaam zijn, kennen ze aantal belangrijke nadelen. Deze dienen wel overwogen te worden, want anders kunnen ze je het leven in de keuken aardig zuur maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een betonnen aanrechtblad, vooral als je het zelf maakt, zwaar en kwetsbaar is. Dat is ook de reden waarom betonnen keukenbladen tot op heden niet zoveel verkocht worden. Een zwaar keukenblad kan je keukenkastjes beschadigen. Bovendien breekt het blad sneller dan werkbladen van ander materiaal.

Omdat beton van nature poreus is, is het bovendien vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. Je betonnen werkblad kan daardoor, als gevolg van onwetendheid of onoplettendheid, permanent beschadigd raken of zelfs zo verzwakken dat hij breekt. Om dat te voorkomen is goed onderhoud nodig. Een keukenblad van beton moet daarom regelmatig opnieuw van een beschermlaag worden voorzien.

Aanrechtbladen van kunststof

Aanrechtbladen van kunststof zijn populair omdat ze goedkoop en duurzaam zijn. Bovendien kun je ze eenvoudig zelf monteren. Anderzijds is een kunststof aanrechtblad gevoelig voor hitte en vocht.

Voordelen aanrechtblad kunststof

Het belangrijkste voordeel van een aanrechtblad van kunststof is de prijs: kunststof werkbladen zijn goedkoop. Bovendien zijn kunststof keukenbladen minder kwetsbaar dan een aanrechtblad van graniet of een composiet aanrechtblad. Dankzij de materiaalsoorten is een kunststof keukenblad licht en in talloze soorten en kleuren verkrijgbaar. Ook is het keukenblad onderhoudsvriendelijk.

Nog een laatste voordeel: je kunt aanrechtbladen van kunststof in alle mogelijke vormen, soorten en maten krijgen.

Nadelen kunststof aanrechtblad

Kunststof aanrechtbladen kennen ook nadelen. De belangrijkste daarvan is dat ze niet hittebestendig zijn: hete pannen op het keukenblad resulteren in vlekken, verkleuringen, gesmolten bovenlagen en andere blijvende beschadigingen.

Een ander nadeel van een kunststof werkblad is dat hij niet een heel luxe uitstraling heeft. Wie daar niet om geeft, hoeft zich daar niets van aan te trekken. Af en toe komen we beschadigde keukenbladen tegen: een hard voorwerp kan snel zorgen voor deuken, krassen en beschadigde bovenlagen.

Neolith keukenblad keramiekKeramiek aanrechtblad

Het keramiek werkblad is nog maar recent geïntroduceerd in de Nederlandse keuken. Met veel enthousiasme is het keramiek werkblad onthaald door zowel keukenspecialisten als de consument. Dat komt door de eigenschappen van het keramiek aanrechtblad.

Voordelen keramiek aanrechtblad

Om te beginnen heeft een keramiek werkblad esthetische voordelen. Keramiek heeft de allure van natuursteen, oogt stoer en natuurlijk en is makkelijk met andere materialen en soorten randafwerking te combineren. De kleuren van een keramiek werkblad komen altijd mooi uit. Bovendien is elk keramiek werkblad 100 procent kleurvast. Zo behoudt je altijd de kleur waarin je het werkblad hebt gekocht.

Verder heeft een keramiek werkblad veel praktische voordelen. Het materiaal is hard; harder dan graniet zelfs. De spoelbak kan in een keramiek werkblad vrijwel naadloos worden geïntegreerd, hetgeen de hygiëne ten goede komt. Datzelfde geldt voor de hoge vlekbestendigheid en hitte bestendigheid van een keramiek werkblad.

Keramiek is onderhoudsarm en blijft mooi, dankzij de krasbestendigheid en watervastheid. Doordat het materiaal niet poreus is, tast vocht het niet aan en trekken voedselresten er niet in.

Nadelen keramiek

Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.

Verder is het handig om te weten dat een keramiek werkblad minder goed bestand is tegen puntbelasting. Scherpe voorwerpen die hard neerkomen op het keramiek, kunnen dus schade veroorzaken (schilfers).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *