T. 06 16125699 II info@aanrechtbladenspecialist.nl adres:

T. 06 16125699 II info@aanrechtbladenspecialist.nl

Mulderspark 14, 9351 NR, Leek

cropped Logo DZK werkbladen Aanrechtbladen specialist

Voor- en nadelen van een zwart keukenblad

Keukens zijn net als meubels onderhevig aan trends. In de jaren 80 zagen we vooral de bruine kleuren veel terug. Ook groen was een veel voorkomende kleur. Vanaf de jaren 90 werden de keukeninrichtingen lichter van kleur. Geel of wit was toen erg gebruikelijk. De lichte kleuren bleven lang een trend, vooral het wit. De laatste jaren zien we dat dit vaak gecombineerd wordt met andere, soms felle kleuren. Een witte kleur is echter niet meer zo vanzelfsprekend, en de zwarte keuken wint steeds meer terrein. Echter, dien je bij het kiezen voor een zwarte keuken met een zwart keukenblad ook goed stil te staan bij de voor- en nadelen van een zwart keukenblad.

Is een zwart keukenblad iets voor mij?bar blad zwart keukenblad

Durf jij het aan, een zwarte keukenblad? Veel mensen vinden het gewaagd, want een zwarte keuken of een zwart keukenblad lijkt veel nadelen te hebben. Toch is niets minder waar en spelen meerdere factoren een rol bij het kiezen van een nieuw keukenblad. Zoals de materiaalkeuze, de indeling en de combinatie met andere kleuren. Zwart is een persoonlijke smaak maar kan nagenoeg met elk interieur gecombineerd worden. Dit maakt een zwarte keuken dan ook gelijk weer tijdloos, juist doordat het overal mee te combineren is.

Voordelen

Een zwart keukenblad valt op zonder dat deze de aandacht opeist. Geen felle schreeuwerige kleuren die na een paar jaar uit de mode zijn. Zwart is net als wit tijdloos, juist doordat deze overal mee gecombineerd kan worden. Een zwarte keukenblad staat voor strak, modieus, modern en stijlvol. Omdat zwart steeds meer in opmars is, wordt de keus hierin ook groter. Geheel zwart of gedeeltelijk: alles is mogelijk. Je kunt met de keuze voor zwart zelf nog kiezen voor alleen een zwart aanrechtblad of toch ook zwarte keukenkastjes, kranen en kookplaat. Steeds meer fabrikanten weten de weg naar de klant te vinden met een uitgebreid assortiment aan keukenonderdelen én complete keukens in de kleur zwart.

Dat je minder goed werkt op een zwart keukenblad, is natuurlijk onzin. De kleur doet er echt niet toe: de indeling van een keuken werkt precies hetzelfde. Wel is het vaak een wennen aan de kleur. Doordat deze donkerder is, kan je soms moeite hebben met het werken aan het aanrecht of het kooktoestel. De juiste verlichting voorkomt dit probleem.

Nadelen

Ook een zwart keukenblad heeft zijn nadelen. Zo zie je stof veel beter op zwart. Sommige woningen zijn veel stoffiger dan anderen, en hier moet zeker rekening mee gehouden worden. Een zwart aanrechtblad of keuken zal dan ook vaker afgestoft moeten worden. Daar waar de kleur wit sneller vlekken laat zien, zie je op zwart vaker vingervlekken. Let ook op dat zwart het licht absorbeert. Hierdoor dient de verlichting voldoende zijn. Anders wordt het lastig werken en zie je details minder. Een groot raam zorgt voor voldoende daglicht, maar ook met kunstlicht valt een hoop te bereiken. Een ander nadeel van een zwart keukenblad is het feit dat je krasjes eerder en beter ziet. Vooral met de hoogglans is dit meer het geval dan met de matglans. Wie nogal ruw te werk gaat of onvoorzichtig is, kan daarom beter niet voor een hoogglans zwart aanrechtblad kiezen.

Zwart keukenblad onderhouden

Zwart straalt luxe en design uit. Om die reden kiezen veel mensen voor zwart wanneer het hun kookgelegenheid betreft. Maar iedereen weet dat vlekken of vetvlekken beter zichtbaar blijven op zwart. Goed schoonmaken en onderhouden is dan ook zeker aanbevolen. Vaak wordt gedacht dat je met een zwart keukenblad urenlang aan het poetsen bent, maar dit valt in de praktijk wel mee. Het voordeel van zwart is dat je alles eerder ziet en dus ook eerder schoonmaakt, waardoor het keukenblad naar verhouding schoner is dan bijvoorbeeld een betonlook keukenblad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *